Σπανακόρυζο

image
image
image
Συνταγή:(για 4 άτομα)
1 κιλό σπάνάκι, αφού το πλύνουμε καλά και το καθαρίσουμε, το κάνουμε μία βράση με λίγο νερό και 1 κ. σ. ελαιόλαδο και το βάζουμε στην άκρη. Κατόπιν, στο ίδιο κατσαρολάκι,χωρίς να το ξεπλύνουμε, ψιλοκόβουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, αφού το καθαρίσουμε και το πλύνουμε και το βράζουμε για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά ώστε να μαλακώσει και έπειτα προσθέτουμε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και σε 1-2 λεπτάκια ρίχνουμε 1 γλ. του τσαγιού ρύζι νυχάκι και ανακατεύουμε, αφού έχουμε προσθέσει 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό, αλάτι 4-5 πρέζες κ 1 πρέζα πιπέρι μαύρο. Σε 10 λεπτάκια ρίχνουμε μέσα το ζεματισμένο σπανάκι, αν χρειαστεί λίγο ακόμα νεράκι και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για άλλα 5-6 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά με σκεπασμένο το καπάκι.
Σερβίρουμε με στυμμένο λεμόνι από πάνω, 1 κ. σ. σε κάθε μερίδα ωμό ελαιόλαδο και με μια φέτα τυρί και ψωμάκι ολικής.
Σημείωση! Για όσους βρίσκουν το χυμό λεμονιού βαρύ για το στομάχι, βαζουν πολύ λίγες σταγόνες. Αν δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το στομάχι μας,παραλείπουμε το στάδιο, όπου βράζουμε για μισή ώρα το κρεμμύδι και απλά το τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο πριν προσθέσουμε το ρυζάκι μας.
Καλή σας όρεξη!

Rice pudding with brown sugar and vanilla essence

image
image
Recipe :
In 1 liter whole milk ( 3.5 % fat ) , add 4 soup spoons of parboiled rice and boil them in a pot along with 4 soup spoons brown sugar ( soft ) , stirring frequently for about 20 minutes at moderate heat . Once the rice is as soft as we want it to be, but the mixture not thick enough to take a creamy texture ,pour in a cup a little of our warm milk and 1 teaspoon of corn starch and mix them well and add them afterwards into our rice pudding stirring continuously over medium heat but not much, and remove the pot from heat, when the rice pudding is thickened enough . Shortly before removing the pudding from the heat , add 1teaspoon natural vanilla essence in liquid form (for pastry use) and continue stirring . Serve it into small bowls (not plastic ones) and leave them on the kitchen counter to cool down before you put them in the refrigerator , covered . Add on top cocoa powder or 1 pinch of cinnamon before serving.
Bon appetit !

Salmon fillets with thyme and rosemary in the oven

For 2 people :

We will use 2 fresh salmon fillets , fresh . Marinate them for 20 min. in the fridge (5 degrees Celsius) in a mixture of milk , extra virgin olive oil, 1 pinch of thyme (not more ), 1 pinch of rosemary, 1 teaspoon of mustard, 1 garlic clove , 1 pinch of salt, 1 pinch of pepper , and then in a preheated pan add some extra virgin olive oil , place the 2 fillets in and cook each side for 2 min. on high heat .

Then, pour a little water in the pan which is also suitable for baking in the oven and bake the fillets in a preheated oven at 190 degrees Celsius -not in fan-in the middle rack, for twenty minutes to half an hour to, depending on thickness of salmon . The ideal color is somewhere between white and pink. The fish is then ready .
Alternatively, marinate the salmon directly to Pyrex , if you do not want to use any pan . (In this case in the Pyrex we bake the salmon fillets at 185 degrees -not fan- in a preheated oven , in the middle rack, for 30 minutes.
Caution : Some people have intolerance to milk combined with fish , these people should not put milk in this recipe !!

Bon appetit 😉

image
(marinade before baking)
image
(already cooked)

Ψωμάκι με αλεύρι για όλες τις χρήσεις (15 ώρες ξεκούραση ζύμης τουλάχιστον)

image
Υλικά
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3-4 φακελάκια μαγιά σκόνη των 8 γραμ. περίπου το καθένα
2 κ.γλ/ ζάχαρη μαύρη
αλάτι προεραιτικά
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 2-6 κ.σ.( κατά βούληση)
νερό σε θερμοκρασία δωματίου, όσο πάρει, ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μου
Εκτέλεση
Ζυμώνω σε μια λεκάνη ανοξείδωτη και αφήνω να φουσκώσει η ζύμη μου στο ψυγείο -σκεπασμένη- για 15 ώρες τουλάχιστον και πριν τη φορμάρω σε ψωμί για να την ψήσω, αφήνω τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες τουλάχιστον.
Σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς Κελσίου-στην πορεία το χαμηλώνω στους 180-, στην ένδειξη για ψωμί, ψήνω για 50 λεπτά περίπου ή ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μου. Το καταλαβαίνω ότι το ψωμάκι μου έχει γίνει, όταν ροδίσει και πάνω και στην κάτω επιφάνειά του. Ψήνω το ψωμί μου σε λαδωμένο ταψί και το τοποθετώ στην κατω κάτω σχάρα του φούρνου μου κατά το ψήσιμο.
Καλή σας όρεξη!

Ψωμάκι ολικής 50% με σουσάμι και λιναρόσπορο

image
image
Recipe :
400 grams all purpose flour mixed with wholegrain without ”risings”
2 pinches of sea salt
2 Tbsp extra virgin olive oil
dry yeast ( 8 grams )
1 pinch of sugar
Water ( at room temperature) enough so that the dough does not stick in our hands during kneading

Mix all ingredients together and knead , leave the dough to rise for 1 hour and bake it for 45-50 minutes in a preheated oven at 200 degrees Celsius, the regular way(not fan/air) or in the bread-program, on the lower rack .
Before I put the bread in the oven , spread it with some extra virgin oil and water and slash it with a sharp knife from side to side. Sprinkle a little salt , linseed and sesame .
Bon appetit !

Πατάτες ψητές στο φούρνο και γεμιστές

image

Συνταγή:
Πλένουμε και τρίβουμε με καθαρό σφουγγαράκι 3 μικρές βιολογικές πατάτες και τις κόβουμε στα 2, κατόπιν τις βράζουμε για 10′ και σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελισίου με αντιστάσεις πάνω κάτω, σε πιρέξ,χωρίς να προσθέσουμε λάδι,βάζω τις πατάτες με τη φλούδα προς τα κάτω και από πάνω απλώνουμε σαλάμι/γαλοπούλα, τυρί/κασέρι στην κορυφή για να μην καούν τα αλλαντικά, βότανα της αρεσκείας μας 1/2 κ. γλ. και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η πατάτα. Προαιρετικά ψιλοκόβουμε επάνω στην πατάτα και πριν το σαλάμι, μισή σκελίδα σκόρδο και 2 κουτ. της σούπας παρθένο ελαιόλαδο, αφού όμως το βγάλουμε από το φούρνο, ενώ είναι ακόμα ζεστό.
Καλή σας όρεξη!

Ανάμεικτος χυμός φρούτων και καρότου στο μούλτυ

image
image
image
image
Συνταγή:
Για 2 άτομα,
2 ακτινίδια
2 μικρά καρότα (θα καθαριστούν/ξεφλουδιστούν και μετά θα κοπούν σε μικρές ροδέλες για να χτυπηθούν με ευκολία)
1 μπανάνα
2 αχλάδια
Τα φρούτα μας, αφού τα πλύνουμε σχολαστικά, τα καθαρίσουμε/ξεφλουδίσουμε, τα χτυπάμε στο μούλτυ μέχρι να λειώσουν και να μη μείνουν κομματάκια.
Τα φρούτα πρέπει να είναι ώριμα για να έχουν πάρει μια πιο γλυκιά γεύση και να μπορούν να καθαριστούν και να χτυπηθούν πιο εύκολα, αν όμως το υγρό που θα προκύψει δεν είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο γάλα κατά το χτύπημα. Αν τα σποράκια του ακτινίδιού σας είναι δύσκολα στην κατάποση, βάζετε για 2 άτομα μόνο το 1 ακτινίδιο ή δε χρησιμοποιείτε ακτινίδιο καθόλου και το αντικαθιστάτε με άλλο μαλακό φρούτο ή τρώτε το smoothie με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Ο χυμός που προέκυψε είναι αρκετά γλυκός, εσείς αν θέλετε βέβαια προσθέτετε και λίγο μέλι κατά βούληση.
Αυτός ο υγιεινός χυμός μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό σας, είτε έχετε φάει ένα τοστάκι με ψωμί ολικής άλεσης,κασέρι και γαλοπούλα, είτε δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα και βρώμη για ένα ξεκίνημα μέρας γεμάτο ενέργεια!
Καλή απόλαυση!

Κοκκινιστό με μπαχαρικά και μακαρόνια ολικής

image
image
image

Υλικά:
500 γραμ. μοσχαρίσιο κρέας για κοκκινιστό σε κομμάτια
1 καρότο ολόκληρο πλυμμένο και ξεφλουδισμένο,προτιμότερα βιολογικό
1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
5-6 ντοματούλες πελτέ και 3 κ. σ. συμπυκνωμένο πελτέ
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
3-4 πρέζες αλάτι
2 πρέζες κόκκινο και μαύρο πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1/2 κουτ. γλ. μπαχάρι
2 στικ κανέλας
2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
1 ποτηράκι νερό
1 πακέτο μακαρόνια λεπτά ολικής
2 φύλλα δάφνης προαιρετικά
για 40′ στη χύτρα και μετά άλλα 5 λεπτά με μακαρόνια ολικής για να ρουφήξουν το ζουμί που έχει μείνει,αν χρειαστεί για τα μακαρόνια προσθέτω κι άλλο νερό. Στο πιάτο προσθέτω και τριμμένο τυράκι.
Καλή σας όρεξη!

Μπάμιες

image
image
Υλικά:
Μπάμιες φρέσκες(τις οποίες πρώτα πρέπει να καθαρίσουμε,αφαιρόντας το σκληρό τμήμα γύρω γύρω από το κεφάλι ξεφλουδίζοντάς το και να τις πλύνουμε με νερό) ή κατεψυγμένες
σάλτσα ντομάτα ή πελτές
2 πρέζες αλάτι,1 πρέζα πιπέρι
1 κρεμμύδι καθαρισμένο αλλά ολόκληρο, διαλύεται με το βρασμό και μετά μπορούμε να το κόψουμε πιο εύκολα
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στα 2 για να δώσει άρωμα
λίγο ελαιόλαδο για το σύντομο τσιγάρισμα της μπάμιας και ακόμη λίγο, αφού γίνει το φαγητό
λίγη μαντζουράνια, αν θέλουμε να πάρουν οι μπάμιες λίγο άρωμα και γλυκιά γεύση, προσθέτουμε τη ματζουράνα προς το τέλος της βράσης
λίγη ζάχαρη
προαιρετικά μαϊντανός, προς το τέλος της βράσης
Περίπου 30′ βράσιμο στην κατσαρόλα με 1,5 ποτήρι νερό
Τις συνοδεύουμε συνήθως με τυρί φέτα και ψωμάκι.
Καλή σας όρεξη!

Καλημέρα με μπαστουνάκια ολικής, ελιά και φέτα

image
image

Recipe:

In a bowl put 2 cups whole wheat flour and 8 grams dry yeast, 2 Tbsp extra virgin olive oil, 1 pinch of salt, feta cheese and chopped olives without the stone(seed). Add water until the dough becomes soft and fluffy without sticking on our hands while kneading. Let the dough rise, covered for at least 1 hour. Then, cut the dough into pieces of equal size and form them into sticks, which we have in mind that in the oven will rise even further , so let space between them and bake on a baking pan with parchment paper on it, in a preheated oven not in fan(air) on the middle rack at 200 degrees, for about 20 minutes (depending on the power of our oven) and bon appetite!

Ψωμάκια ολικής με βότανα, ελιές, κάπαρη, σκόρδο, φέτα

image
image
image
Recipe :
ingredients :
250 grams all purpose flour , 8 grams of dry yeast, 1 pinch of salt, 1 pinch of sugar, 1 Tbsp extra virgin olive oil and add as much water as the dough is soft and fluffy and does not stick to our hands. Add 1 – 2 pinches of dried herbs for example oregano , thyme , rosemary or 1 tsp linseed or anything else you wish .
Let the dough rise in a bowl covered with a towel for at least one hour and form it into individual rolls -see photo- and let them rise on a bakink pan with parchment paper for another hour also covered . Then bake them in a preheated oven, at 200 degrees Celsius, the regular way( not air/fan) for 20 minutes , in the lower rack( time depending on the strength of our oven , to understand that the buns are ready, deep a knife in the middle and if the bans are ready it will come out dry)
Bon appetit !

Ψωμακια γεμιστα2-με αλεύρι 50% για όλες τις χρήσεις-50% ολικής και ξηρή μαγιά

image
image
image
image
(κομμένο στα 2)

ζύμη:

μικτό αλεύρι χωρίς συντηρητικά και φουσκωτικά(500γραμ.)

2 πρέζες θαλασσινό αλάτι

1 κ. γλ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ. σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι ξηρή μαγιά-8 γραμ.

νερό όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή και αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια(τουλάχιστον 1,5 ποτήρια)

Πρώτα αφήνουμε να φουσκώσει η μαγιά για 30′ με ζάχαρη, λίγο αλεύρι και νερό και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε,όσο περισσότερο αφήσουμε το ζυμάρι να φουσκώσει,τόσο πιο μαλακά και αφράτα θα γίνουν τα ψωμάκια μας(απαραίτητο όμως η ζύμη να έχει αρκετή υγρασία, 1 βήμα πριν να κολλάει στα χέρια μας). Αν βάλουμε περισσότερη μαγιά και αφήσουμε να φουσκώσει η ζύμη για πολλές ώρες,θα ξυνίσει λίγο το ψωμάκι στη γεύση του.

Η ζύμη πρέπει να χωράει και να ζυμωθεί σε μία παλάμη άνετα.

γέμιση:

στραγγισμένη σάλτσα ντομάτας(ή πελτές) 1/2κ.γλ., 1/2 φέτα σαλάμι τύπου Ουγγαρίας, 2 κυβάκια μικρά κασέρι ελληνικό

Ψήσιμο στο πρόγραμμα για ψωμί-200 βαθμοί κελισίου με αντιστάσεις πάνω κάτω- σε προθερμασμένο φούρνο για 20′ πάνω σε ταψί με απλωμένη λαδόκολλα.

Καλή σας όρεξη!

κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

image
image
image
image
όταν κρυώσει ξεφουσκώνει λίγο όπως συμπεριφέρεται και το σουφλέ(δες παραπάνω φώτο)
Συνταγή:
350 γραμ. ζάχαρη
206 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
72 γρ. σκόνη κακάο
1,5 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλ. αλάτι
2 βανίλιες

2 αυγά
220 γραμ. γάλα
108 γραμ. ελαιόλαδο
204 γραμ. νερό βραστό
Τα υλικά που είναι τονισμένα τα βάζουμε πρώτα σε μία γυάλινη ή ανοξείδωτη λεκάνη(λόγω του ζεστού νερού που δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με πλαστική λεκάνη) και τα ανακατεύουμε για 2 λεπτά στο μίξερ στο χαμηλό ή με το χέρι. Κατόπιν ρίχνω στη λεκάνη μου τα 4 τελευταία υλικά,το βραστό νερό στο τέλος, και ανακατεύω για άλλα 2 λεπτά.
Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, με αντιστάσεις πάνω κάτω, τοποθετώ το πιρέξ μου στη 2η σχάρα από πάνω και ψήνω για 50-60 λεπτά. Το κέικ δεν το δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα αν έγινε, διότι μέχρι να στεγνώσει θα έχει ακόμη πολύ υγασία. Πριν μπει το κέικ μας στο φούρνο θα έχει ρευστή υφή, παρόλαυτά το πιρέξ το έχουμε λαδώσει όπως πάντα.
Καλή σας όρεξη!