Κοτόπιτα σφολιάτας με κρεμμύδι ,τυρί φέτα, γκούντα, γάλα, κάρυ, κρεμμύδι
Γέμιση:
Σε ένα πυρέξ με λίγο νερό και λάδι, κάρυ, λίγο αλάτι κ ψιλοκομμένο κρεμμύδι ψήνω στους 200 βαθμούς κελισίου για 20 λεπτά σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Κατόπιν κόβω το κοτόπουλο σε μικρές μπουκιές κ αφού βρασω 1 μικρό ποτήρι γάλα με 2 φέτες τυρί φέτα σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνω μέσα και το περιεχόμενο του πυρέξ, βράζω για 5 λεπτά κ κατόπιν στραγγίζω από τα πολλά ζουμιά και προσθέτω 1 κ.σ. μαλακό τυρί αλοιφής και 3 φέτες γκούντα για να πέσει η θερμοκρασία της γέμισης.
Εκτέλεση:
Στους 220 βαθμούς κελισίου για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 400 γραμ. σφολιάτας.
Αλοίφω το πυρέξ με ελαιόλαδο, κόβω τη ζύμη στα 2 αφού την ξεπαγώσω σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα κ τοποθετώ τη μισή στη βάση του πυρέξ. Κατόπιν απλώνω τη γέμιση, την οποία την έχω στραγγίσει από τα πολλά ζουμιά και βάζω από πάνω το άλλο μισό της σφολιάτας. Κλείνω τις 2 σφολιάτες μαζί ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο και τριπώ και τα 2 φύλλα με το πιρούνι σε διάφορα σημεία ώστε να μην παραφουσκώσει και να ψηθεί σωστά.
Σερβίρω μαζί με σαλάτα εποχής, ένα κομμάτι ανά άτομο.
Καλή σας όρεξη!
Σημείωση:
Η συνταγή αυτή, επειδή είναι αρκετά βαριά για το στομάχι, λόγω σφολιάτας, προτιμάται το μεσημέρι και 3 ώρες πριν τον ύπνο τουλάχιστον.
Είναι πιο γευστική όταν είναι ζεστή.
Κέικ με γλάσο
Πεϊνιρλί με αλεύρι ολικής άλεσης
Η ζύμη είναι ίδια με της πίτσας( Συστατικά ζυμαριού:
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά-δηλ 8 γραμ.)
1 φλυτζάνι γάλα-ή όσο χρειαστεί για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας-
2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κ όσο χρειαστεί για το άλοιμα του πυρέξ
4 πρέζες αλάτι , 1 πρέζα ζάχαρη), μόνο που χρησιμοποιώ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αλεύρι ολικής άλεσης σε αναλογία 1 προς 1.
Εναλλακτικά, για τη ζύμη χρησιμοποιώ αλέυρι που φουσκώνει μόνο του(2 ποτήρια), γάλα(αντί για νερό) όσο χρειαστεί για να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια, 1 αυγό, 2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο,στη μεσαία σχάρα , σε αντιστάσεις πάνω κάτω, σε ταψί με ειδική λαδόκολλα στρωμένο, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά ή ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μου.
Ανοίγω με τον πλάστη μου μικρές κρεπούλες και διπλώνω τις άκρες τους ώστε να δημιουργηθεί ένα πεϊνιρλί. Αν κολλάει στον πάγκο εργασίας μου κατά τη διάρκεια του ανοίγματος,πασπαλίζω με λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις τον πάγκο μου και τη ζύμη από πάνω ώστε να μην κολλάει σε αυτήν και ο πλάστης μου.
Για τη γέμιση του πεϊνιρλί, βάζω λίγη κέτσαπ επάνω στο ζυμάρι, ώστε να μην πανιάσει και μαλακώσει, γαλοπούλα ή οποιοδήποτε άλλο αλλαντικό και κατόπιν όποιο τυρί επιθυμώ,αρκεί να λιώνει εύκολα και μπορώ να βάλω μια λεπτή φέτα ντομάτας από πάνω και λίγη ρίγανη, για να μην πικρίσει.
Καλή σας όρεξη!
Μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, βρώμη, κακάο, φράουλα, μαύρη ζάχαρη μαλακή, μαργαρίνη, ελαιόλαδο
Τα υλικά τα έγραψα με βάση την ποσότητα που βάζω από το περισσότερο στο λιγότερο, οι ξηροί καρποί είναι αλεσμένοι στο μούλτι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο σε λαδόκολλα για 10′ στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε αντιστάσεις.
δείτε και την καινούρια συνταγή με μπισκότο και μους σοκολάτας:
https://www.ev-cooking.gr/%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%82/
Μπισκότα ολικής με φράουλα(υλικά όπως τα προηγούμενα + αλεύρι άσπρο, γλυκόζη, κρέμα γάλακτος, εκτός από βρώμη και κακάο)
Μπιφτέκι λαχανικών:)
Συστατικά:
Πατάτες βραστές 5-6 μικρές
Καλαμπόκι κατεψυγμένο και ξεπαγωμένο σε νερό 1 κούπα
Καρότα 2
5-6 κοτσανάκια από άσπρα μανιτάρια του εμπορίου
λίγος άνηθος
λίγο δενδρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2-3 φέτες κασέρι ή γραβιέρα (τρυμμένα)
θαλασσινό αλάτι
μαύρο πιπέρι
1 κ. γλ. κύμινο
Εκτέλεση:
Βάζω όλα τα υλικά στο μίξερ και τα ψιλοκόβω-εκτός από το κασέρι και τα μπαστουνάκια του μανιταριού, αλλά όχι μέχρι να λιώσουν τελείως! Κατόπιν, ανακατέβω με το χέρι τα υλικά μου σε μια γαβάθα και αφήνω για μισή ώρα τουλάχιστον να σταθούν για να ανακατευτούν καλά όλα τα αρώματα μεταξύ τους. Ζυμώνω σε μπιφτέκια, βγαίνουν περίπου 7 κομμάτια και τα περνάω από γαλέτα/φρυγανιά/ξηρούς καρπούς/βρώμη/κορν φλέικς ανάλογα την προτίμησή μας και τα τηγανίζω ή τα ψήνω σε λαδόκολλα στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Καλή σας όρεξη!
Pasta with minced meat
In a large pan pour extra virgin olive oil until it covers the bottom of the pan . Once you get the proper temperature add a large thinly sliced onion or 2 – and 1-2 cloves of garlic , whole, not chopped , just to give flavor to the food . Saute for 1-2 minutes, having already added 3-4 pinches of sea salt and fresly ground pepper ( if you have stomach problems boil the onion in water for at least 20 minutes before frying it in the oil) . Then add 1/2 pound or 1 pound – minced meat, depending on the number of people who will eat. After the minced meat becomes light brown, stop stirring and add two freshly cut tomatoes or a package of tomato juice and 1 or 2 bay leaves , depending on their size. After the chopped tomato boils for 10 min.- if you want-pour in the pan half glass of red wine and leave it boiling for 5-10 minutes before eating for the alcohol to be evaporated. When the minced meat is ready, we remove the bay leaves.
Bon appetit !
Κιμάς για μακαρόνια πριν το ψήσιμο και μετά
Συνταγή:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι (μόλις ζεσταθεί) βάζω εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του σκεύους. Μόλις πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία και το λάδι προσθέτω ένα μεγάλο λεπτοκομμένο κρεμμύδι -ή 2- και 1-2 σκελίδες σκόρδο και τα τσιγαρίζω για 1-2 λεπτά έχοντας προσθέσει 3-4 πρέζες αλάτι και πιπέρι( σε περίπτωση που έχουμε ευαιρέθιστο έντερο βράζουμε το κρεμμύδι σε νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν το βάλουμε στο λάδι). Κατόπιν προσθέτω 1/2 κιλό -ή 1 κιλό- κιμά, ανάλογα τον αριθμό των ατόμων που θα φάνε. Αφού φύγει το ροζοκόκκινο χρώμα του κιμά και γίνει ανοιχτό καφέ, σταματάμε να τον ανακατεύουμε και ρίχνουμε 2 φρεσκοκομμένες ντομάτες ή μια συσκευασία χυμό ντομάτας και δύο φύλλα δάφνης. Αφού πάρει μια βράση και η ψιλοκομμένη ντομάτα ρίχνουμε αν θέλουμε και 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί και αφήνουμε 5-10 λεπτά το φαγητό ακόμα να βράζει για να φύγει το αλκοόλ. Μετά το μαγείρεμα αφαιρώ τα φύλλα δάφνης.
Καλή σας όρεξη!
Μπριζόλα λεμονάτη
Συνταγή:
Σωτάρω με λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι τη μοσχαρίσια μπριζόλα 5′ απο κάθε πλευρά και στίβω μέσα 1/2 λεμόνι,λίγη μουστάρδα σε σκόνη, νερό, 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και 1 κ. γλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και αφήνω να βράσει για 5΄ακόμα σκεπασμένη με καπάκι ή μέχρις ότου να γίνει.
Καλή σας όρεξη!
Πίτσα πριν κ μετά το φούρνο
Συστατικά ζυμαριού:
αλεύρι ολικής, αλέυρι κίτρινο- με αναλογία 1 προς 1 (σύνολο μισό κιλό το πολύ)
2 κ. σ. φαρίνα
1 φακελάκι μαγιά
1 φλυτζάνι γάλα
λίγο νερό
ελαιόλαδο 2 κ. σ. κ όσο χρειαστεί για το πυρέξ
4 πρέζες αλάτι
συστατικά πίτσας:
κέτσαπ του εμπορίου
τυρί φέτα, μετσοβόνε, γραβιέρα
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγη ρίγανη
λίγο πιπέρι μάυρο(προαιρετικά)
πιπεριά πράσινη(προαιρετικά)
αν υπάρχουν ντομάτες εποχής κόβω λεπτές φετούλες από πάνω
Εκτέλεση:
Προθερμαίνω το φούρνο για 20′ στους 240 βαθμούς κελισίου σε αντιστάσεις πάνω κάτω και όταν βάζω την πίτσα στο φούρνο -στη 2η σχάρα από πάνω μετρώντας- χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς για 20′. Το ζυμάρι το κόβω στη μέση, πριν το απλώσω στο λαδωμένο πυρέξ, διότι επαρκεί για 2 πυρέξ μεγαλούτσικα! Απλώνω το ζυμάρι με το χέρι στο πυρέξ, αφού το έχω αφήσει να φουσκώσει σκεπασμένο για 1-1,5 ώρα. Απλώνω λίγη κέτσαπ από πάνω και συνεχίζω με τα υπόλοιπα συστατικά μου.
Καλή σας όρεξη!
Πράσα με αυγά
Συνταγή:
Πλένω σχολαστικά τα πράσα αφού κόψω το κάτω μέρος τους και το μισό τμήμα από τα πράσινα φύλλα τους. Αν είναι φρέσκα και χωρίς ίνες, ξεφλουδίζω μόνο τα 2 πάνω πάνω φύλλα τους και τα κόβω λωρίδες και προσέχω αν έχουν ακόμα χώμα στο εσωτερικό. Ψιλοκόβω και ένα κρεμμύδι αφού το έχω ξεφλουδίσει και πλύνει και με λίγο νεράκι στη μέση των λαχανικών τα βράζω με λίγο αλάτι κ πιπέρι και προσθέτω το ελαιόλαδο κατά βούληση μετά τη μισάωρη βράση. Κλείνω το μάτι της κουζίνας και ενώ το φαγητό είναι ζεστό σπάω 2 αυγά πάνω του και κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας. Σε 5-10 λεπτά αφού έχουν ψηθεί και τα βιολογικά μας αυγά,είναι έτοιμο!
Καλή σας όρεξη!!
Τάρτες με πράσο
Συνταγή:
2 πράσα μεγάλα,μαζί με το πράσινο φύλλωμα(το μισό φύλλωμα κόβω αν είναι τρυφερά τα πράσα και δεν έχουν ίνες)
1/2 κρεμμύδι
θαλασινό αλάτι
μαύρο πιπέρι
τυρί φέτα
1 αυγό βιολογικό
κασέρι
γάλα πλήρες
στραγγιστό γιαούρτι 1 κ. σ.
ελαιόλαδο
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος(κρύο κομμένο σε κομματάκια)
1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι ολικής
1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι θαλασσινό
πολύ λίγο νερό(όσο λιγότερο,τόσο καλύτερα)
Εκτέλεση:
Τρίβω με το χέρι το βούτυρο με το αλεύρι να ενσωματωθεί, προσθέτω κατά το ζύμωμα το αλάτι, τη ζάχαρη, 1 κρόκο αυγού και λίγο νερό ίσα ίσα για να μπορεί να γίνει 1 μπαλίτσα το ζυμάρι μας.
Σε 2 πυρέξ μικρά , αν δεν έχω βάση τάρτας, αφού τα λαδώσω, κόβω τη μπαλίτσα στη μέση και πιέζω με το χέρι μου ώστε να καλύψει η ζύμη όλο τον πάτο των πυρέξ και το μισό τοίχωμα. Τοποθετώ τα πυρέξ στο ψυγείο για 1/2 ώρα, ώσπου να προθερμάνω το φούρνο στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις και βράσω σε ένα κατσαρολάκι το πράσο κομμένο σε ροδέλες, μαζί με λίγο κρεμμυδάκι για ένα εικοσάλεπτο, μαζί με αλάτι και πιπέρι, κατόπιν προσθέτω ελαιόλαδο 4 κ. σ. και ανακατεύω. Xωρίζω τη γέμιση της τάρτας στα 2 και στο ένα τμήμα προσθέτω τραχανά, κατά προτίμηση λαχανικών, 1 κ. σ. γεμάτη γιαούρτι, 1 σφηνάκι γάλα πλήρες, 1 φέτα τυρί φέτα και κασέρι. Στο άλλο τμήμα προσθέτω το ασπράδι του αυγού που ξεχώρισα και τυράκι.
Αφού βγάλω τα πυρέξ από το ψυγείο τα ψήνω με το ζυμάρι απλωμένο για 15΄. Τα απομακρύνω από το φούρνο και τον χαμηλώνω στους 180 βαθμούς , προσθέτω τη γέμιση από πάνω και αφήνω τα τοιχώματα με τη ζύμη ακάλυπτα. Ψήνω στους 180 βαθμούς για άλλο ένα τέταρτο και αν χρειαστεί ρίχνω άλλο ένα σφηνάκι γάλα κ στα 2 μόνο στη γέμιση, να μην χυθεί στο ζυμάρι γιατί θα κολλήσει στο πυρέξ. Ψήνω για άλλο ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς κελισίου ή για όσο χρειαστεί, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.
Σερβίρεται ζεστή! Καλή σας όρεξη!
Σούπα φακής με λουκάνικο τύπου Τζουμαγιάς
Whole grain spaghetti pasta with tzoumagias sausage
Recipe:
Whole grain spaghetti have usually only 5 min. boiling time and then you drain them without pouring water on them. You pour some extra virgin olive oil in the pot and mix the pasta in it.
You fry he sausages (tzoumagias, a greek sausage, or any other kind you want) in a pan with extra virgin olive oil and you add some of the remaining fat from the frying on your portion- see photo. Add some cheese on them, for example kefalotiri ( greek cheese).
Optionally:
Rosemary (1/2 pinch for each portion)
Lemon zest from un-waxed lemons (a little on my portion)
Bon Appetite!