Μανιτάρια στη λαδόκολλα

Συνταγή: 1) Τα άσπρα μανιτάρια με το κοτσάνι που αγοράσαμε από σούπερ μάρκετ που εμπιστευόμαστε τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί να φύγει τυχόν χώμα, βγάζουμε το κοτσάνι που έχουν και μετά ξεφλουδίζουμε τη βάση τους. Τα τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα με τα καπάκια προς τα πάνω ώστε να μπορούμε να τα γεμίσουμε και βάζουμε μέσα 2 ειδών τυριά και λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις πάνω κάτω για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

Συνταγή 2) Ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα και αντί για τυρί βάζουμε πουρέ πατάτας και λίγη μπεσαμέλ ή κρέμα γάλακτος από πάνω.

Συνταγή 3) Για πιο υγιηνό τρόπο μαγειρέματος πασπαλίζουμε απλά τα μανιτάρια με βότανα της αρεσκείας μας και λίγο ελαιόλαδο.

Τραγανές πατάτες στη λαδόκολλα
Καθαρίζουμε τις πατάτες(3-4) και τις ξεπλένουμε,τις κόβουμε λεπτές όπως τις τηγανιτές. Τις απλώνουμε σε ταψί, πάνω σε λαδόκολλα χωρίς να επανωτίζει η μια στην άλλη και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, 2 πρέζες θυμάρι, 2 πρέζες ρίγανη, πιπέρι και ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε για μισή ώρα ή λιγότερο, ανάλογα τη δύναμη του φούρνου μας στους 190 βαθμούς,σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω κάτω σε αντιστάσεις και το τελευταίο δεκάλεπτο στο γκριλ από πάνω.

Καλή σας όρεξη!

Πίτσα με λαχανικά κ καραμελωμένα κρεμμύδια και κιμά

wpid-2012-08-02-14.34.06-150x150Υλικά για τη ζύμη:
1/4 αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο 1/2 κούπα
1 πρέζα αλάτι
1/2 φακελάκι μαγιά
νερό όσο πάρει ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για μία ώρα και το απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί με τα χέρια και πάνω του απλώνουμε λίγη κέτσαπ ή τριμμένη ντομάτα χωρίς τα σποράκια
Υλικά για πίτσα:
τυρί φέτα, καραμελωμένα κρεμμύδια (τα βράζουμε σε ένα τηγανάκι με νερό, ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη και βαλσάμικο ξύδι), όταν τα βγάζουμε προσθέτουμε και τον κιμά σε ποσζότητα κατά βούληση, τον οποίο τον έχουμε προετοιμάσει σαν να κάναμε μπιφτέκια (1/2 κιλό κιμάς, γάλα, φρυγανιά, δυόσμο, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, 1 αυγό)
πιπεριές πράσινες, ντομάτα, δυόσμο,ρίγανη.
Ο χρόνος ψησίματος είναι 20 λεπτα στους 220 πάνω κάτω.
καλή σας όρεξη!

Ψωμάκι με σουσάμι πριν το φούρνο και μετά

image
image
image
image
Και για τις 2 συνταγές για ψωμί βάλαμε ως βάση την ίδια ζύμη:

Λιγότερο απο 1/2 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

2 πρέζες αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

νερό όσο πάρει για να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας αλλά να το νιώθουξμε αρκετά υγρό(ξεκινάμε με μια κούπα και προσθέτουμε κ άλλο αν χρειαστεί)

Αφήνουμε τη ζυμωμένη μας μάζα για 1 ώρα τουλάχιστον να φουσκώσει( όσο πιο πολύ ώρα τόσο καλύτερα ) και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 2 ίσα μέρη, βάζουμε τα ζυμαράκια στα πυρεξάκια μας όπως στις φωτογραφίες και στο 1 πασπαλίζουμε με σουσάμι και στο άλλο ρίχνουμε από πάνω θυμάρι, ρίγανη, σκόρδο 1 μικρή σκελίδα λετοκομμένο, λίγο αλάτι, 1 φέτα τυρί φέτα, πάστα ελιάς και λίγο ελαιόλαδο,φουρνίζουμε και τα 2 ψωμάκια στους 200 βαθμούς για τρία τέταρτα σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Οι χρόνοι εξαρτώνται από τη δύναμη που έχει ο φούρνος σας, οπότε παρατηρείτε το ζυμάρι κατά το ψήσιμο, για να διαπιστώσετε ότι έγινε το ψωμάκι σας,πάρτε μια οδοντογλυφίδα και βυθίστε την μέσα στο ψωμί,αν δεν βγει υγρή σημαινει ότι το ψωμί σας έγινε.

Καλή σας όρεξη:)

Ψωμάκι με βότανα πριν το φούρνο και μετά

image
image
image
image
image
image
Και για τις 2 συνταγές για ψωμί βάλαμε ως βάση την ίδια ζύμη:

Λιγότερο απο 1/2 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

2 πρέζες αλάτι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

νερό όσο πάρει για να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας αλλά να το νιώθουξμε αρκετά υγρό(ξεκινάμε με μια κούπα και προσθέτουμε κ άλλο αν χρειαστεί)

Αφήνουμε τη ζυμωμένη μας μάζα για 1 ώρα τουλάχιστον να φουσκώσει( όσο πιο πολύ ώρα τόσο καλύτερα ) και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 2 ίσα μέρη, βάζουμε τα ζυμαράκια στα ταψάκια μας όπως στις φωτογραφίες και στο 1 πασπαλίζουμε με σουσάμι και στο άλλο ρίχνουμε από πάνω θυμάρι, ρίγανη, σκόρδο 1 μικρή σκελίδα λετοκομμένο, λίγο αλάτι, 1 φέτα τυρί φέτα, πάστα ελιάς και λίγο ελαιόλαδο,φουρνίζουμε και τα 2 ψωμάκια στους 200 βαθμούς για τρία τέταρτα σε αντιστάσεις πάνω κάτω. Οι χρόνοι εξαρτώνται από τη δύναμη που έχει ο φούρνος σας, οπότε παρατηρείτε το ζυμάρι κατά το ψήσιμο, για να διαπιστώσετε ότι έγινε το ψωμάκι σας,πάρτε μια οδοντογλυφίδα και βυθίστε την μέσα στο ψωμί,αν δεν βγει υγρή σημαινει ότι το ψωμί σας έγινε.

Καλή σας όρεξη:)

Πίτσα;)

Ζύμη:
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 2 φλυτζάνια του τσαγιού, μαγιά φρέσια ή ξερή σε φακελάκι (1 φακελάκι), 1 πρέζα αλάτι, γάλα 1 φλυτζάνι, 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο, λίγο νερό.
Υλικά για πίτσα:
Κασέρι τύπου γραβιέρας Νάξου, Μετσοβόνε ή εναλλακτικά γκούντα αν δε θέλουμε πικάντικη γεύση, γαλοπούλα, κρεμμύδι(λίγο), ντομάτα τριμένη χωρίς τα σποράκια και στραγγισμένη για τη σάλτσα, πιπεριά πράσινη, ελιές καλαμόν.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τόσα υγρά όστε το ζυμάρι να σταματήσει να κολλάει στα χέρια αλλά να μην είναι χωρίς υγρασία και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα σκαπασμένο μέσα στη λεκάνη με ένα πιάτο.
Ξαναζυμώνουμε για λίγα δεύτερα το ζυμάρι και σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί με ελιόλαδο απλώνουμε το ζυμάρι μέσα με τα χέρια μας από άκρη σε άκρη,αν δυσκολευόμαστε ανοίγουμε πράτα το ζυμάρι λίγο με τα χέρια μας ή με ένα πλάστη.
κατόπιν,πάνω στο ζυμάρι ρίχνουμε τη σάλτσα, η οπόία δε θα χει πολλά υγρά για να γίνει τραγανό το ζυμάρι στο ψήσιμο και από πάνω βάζω ζαμπόν, το κασέρι και κατόπίν τα υπόλοιπα υλικά.
Σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω σε εντιστάσεις στην τρίτη σχάρα από πάνω και προτελευταία από κάτω στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά με μισή ώρα ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας ψήνουμε την πίτσα.
καλή σας όρεξη;)

Κριθαράκι στην κατσαρόλα

Βάζω στην κατσαρόλα κριθαράκι με νερό σε αναλογία 1 προς 3 αντίστοιχα,λίγο ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι, 1 στήμονα σαφράν, 1 κρεμμύδι και 2 ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια. Βράζω μέχρι το σημείο που θα έχει μείνει λίγο νερό στην κατσαρόλα και το απομακρύνω σε ρβίροντας σε πιάτα.
Πάνω από το ζεστό ακόμα κριθαράκι προσθέτω κασέρι πικάντικο λεπτοτριμένο.
Καλή σας όρεξη;)

Ποπ κορν με πάπρικα (και σκόρδο)

Σε ένα κατσαρολάκι μικρό (stainless steel 18/10), βάζω λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να καλυφθεί ίσα ίσα ο πάτος και προσθέτω ποπ κορν αποξηραμένο μέχρι να καλυφθεί μόλις ο πάτος της κατσαρόλας και απο πάνω αλάτι κατά βούληση. Τοποθετώ πάνω από το κατσαρολάκι ένα καπάκι με διαφανές τζάμι και μια τριπούλα για να βγαίνει ο ατμός και βάζω το μάτι της κουζίνας στο 9. Αφού αρχίσουν να σπάνε τα πρώτα ποπ κορν χαμηλώνω τη θερμοκρασία του ματιού και αφού σπάσουν όλα τα απομακρύνω από το μάτι τελείως. Αν δεν εχω καπάκι με τρυπούλα για να βγαίνει ο ατμός, δεν πειράζει,απλά όταν αρχίσουν να σκάνε τα πρώτα, κλείνω το μάτι της κουζίνας τελείως και όταν σκάσουν όλα, αποσύρω το κατσαρολάκι από το μάτι της κουζίνας. Κατόπιν, και όσο είναι τα ποπ κορν μου ακόμα ζεστά, για να κολλήσει εύκολα επάνω, τα πασπαλίζω με καπνιστή πάπρικα, αν διαθέτω ή απλή. Εγώ προτιμώ τη βιολογική. (Εναλλακτικά μπορώ να προσθέσω και βιολογική σκόνη σκόρδου.)
Καλή σας όρεξη;)

20140410-203420.jpg

20140410-203445.jpg

 

20140410-203528.jpg

Schnitzel in the oven (on parchment paper)

 

recipe – ingredients :
Breadcrumbs , 2 eggs , 1 pinch of salt, 1 pinch or fresly ground pepper , 2 pinches of curry, 2-3 Tablespoons of extra virgin olive oil, 5 pork loin chops .

Dip the pork into the egg mixture ( 2 eggs , salt , pepper , curry , oil ) and then put the schnitzels in the breadcrumbs and coating both sides well and place them on parchment paper and bake them in preheated oven in 190 grad celsius for about 15′ on each side.(total cooking time: 1/2 hour)

Bon appetit !

Ρύζι με μπαχαρικά και ξύσμα από λεμόνι

Υλικά: Ρύζι 1 κούπα, λαχανικά ψιλοκομμένα, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 πρέζα από τα ακόλουθα :σαφράν, κάρυ, κόκκινο πιπέρι,αλάτι.
Επίσης προσθέτουμε 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο και νερό τουλάχιστον 3 φλυτζάνια και το υπόλοιπο το στραγγίζουμε.
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί και καλή όρεξη για ένα καλοκαιρινό μεσημέρι;) Στο σερβίρισμα προσθέτουμε ξύσμα από λεμόνι- το οποίο δεν έχει κερί γύρω του!-

Ρύζι με αρακά και κάρυ

Υλικά:1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι
1 φλυτζάνι αρακά κατεψυγμένο
1,5 φλυτζάνι νερό
2 πρέζες κάρυ
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο 2 κουτ της σούπας
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια χύτρα και μόλις σφυρίξει την απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να φουσκώσει. Σερβίρουμε σε πιάτο και προσθέτουμε κεφαλοτύρι ή κασέρι της αρεσκείας μας.
Εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε και 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο στη χύτρα μαζί με το ρύζι,αλλά δεν το τσιγαρίζουμε, για πιο ελαφριά συνταγή,βράζουμε πρώτα το κρεμμύδι μόνο του για 20 λεπτά σε ένα μικρό κατσαρολάκι.
Καλή όρεξη;)

γευστική καλοκαιρινή σαλάτα

Συνταγή για 2 άτομα:

Για τη σος:

Βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολάκι 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. του γλυκού μέλι, 1 κουτ. της σούπας μουστάρδα της επιλογής μας, 1 πρέζα αλάτι. Το ξύδι που έχει η μουστάρδα έχει την ιδιότητα να διαλύει το μέλι, ώστε να μπορεί να ανακατευτεί εύκολα με τα υπόλοιπα υλικά μας.

Για τη σαλάτα:

Γεμίζουμε ένα μπολ σαλάτας για 2 άτομα με μαρούλι, κόβουμε μέσα 2 αυγά βραστά στα 2, βάζουμε φρυγανισμένο ψωμί σε κυβάκια, κρητική γραβιέρα τριμμένη, ντοματούλες ώριμες, αγγουράκι, και μπέικον 4 φετούλες αφού το έχουμε περάσει πρώτα από ένα αντικολλητικό σκεύος για να φύγει το πολύ του λίπος.

Καλή σας όρεξή!

ελαφρύ καλοκαιρινό πρωινό

Τόστ με κασέρι της επιλογής μας και φετούλες ντομάτας με θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο(1/2 κουτ. του γλυκού) και ένα τσάι, κατά βούληση, με μία κουτ. του γλυκού μέλι.

Καλή σας μέρα με ενέργεια και χαμόγελο:)

τηγανίτες – ένας δυναμωτικός συνδυασμός υλικών για να ξεκινάμε τη μέρα μας;)

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και αφού κάψει λίγο το λάδι, ρίχνουμε μέσα το χυλό μας, όπως δείχνω στη φωτογραφία, ο οποίος αποτελείται από:

1 μεγάλο αυγό, ελαιόλαδο 2 κουτ. της σούπας, 4 κουτ. της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τυρί cottage 2 κουτ. της σούπας, 2 κουτ. της σούπας γιαούρτι ελαφρύ 2%, μισό φλυτζανάκι του καφέ γάλα ελαφρύ και ανακατεύω με το ειδικό σύρμα.

Μόλις γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, παίρνουμε ένα κουτάλι σούπας,το γεμίζουμε με το χυλό μας και σε 4 σημεία του τηγανιού σχηματίζουμε τηγανίτες μικρές, όπως στη φωτογραφία που προηγείται. Χαμηλώνουμε τη φωτιά από το μέγιστο στο μεσαίο και με ξύλινη σπάτουλα μετα από 1 λεπτό+ γυρνάμε την κάθε τηγανίτα από την άλλη πλευρά, κατόπιν, μετά από 1,5 λεπτό τις τοποθετούμε σε αποροφητικό χαρτι. Βάζουμε επάνω τυρί ή μέλι με κανέλα.

Το υλικό επαρκεί για τουλάχιστον 16 τηγανίτες, δηλ. για πρωινό 4ων ατόμων.

Καλή σας όρεξη!