Ρυζόγαλο

image

Βράζω σε ανοξείδωτο κατσαρολάκι 1,5 ποτήρι γάλα πλήρες ή ελαφρύ και ρύζι 1 φλυτζανάκι μικρό του ελληνικού,που έχουμε προβράσει για 10 λεπτά , ζάχαρη 3 κ. σ. , ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το γάλα στον πάτο του σκεύους και αν δεν πήξει μετά και το σημείο βρασμού του γάλατος, σε ένα μικρό ποτηράκι ανακατεύω 1 γεμάτη κ. γλ. κορν φλάουερ με λίγο ζεστό γάλα από το μείγμα μας και όταν διαλυθεί το κορν φλάουερ, ρίχνω το περιεχόμενο στο κατσαρολάκι και συνεχίζω να ανακατεύω. Ρίχνω στο τέλος μία βανίλια και ανακατεύω ξανά και απομακρύνω από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει σε πυρίμαχα μπολάκια και προσθέτω κανέλα από πάνω.

Καλή σας όρεξη!

Kourou cheese pie

image
image
image

recipe :
( for the dough )
500 gram. all purpose flour
1 greek yoghurt (not low fat)
1 cup extra virgin olive oil (same quantity as yoghurt)
3 teaspoons of baking powder
1 pinch of salt, knead the ingredients for the dough

( for the filling )
250 gram. feta cheese
200 gram. any unsalted white cheese you prefer
1 pinch of pepper
1 egg, mix the ingredients for the filling well

I use a special cutter for the Kourou dough, otherwise you can cut the dough with the help of a glass using it as a cutter and also use a fork to seal the edges. Don’t add much stuffing because during baking it may come out of the dough .
Bake in a baking pan, you have sprayed with extra virgin olive oil, in a preheated oven, in the middle rack, at 200 degrees Celsius,(not fan/air) for 20 minutes or so , depending on the strength of our oven and the size you made your pies or until browned .
Bon appetit !

Vanilla cake with chocolate chips

image
image
image
image

Ingredients (all of them in room temperature):
3 cups self rising flour
2 cups of sugar
4 eggs
200-250 gram cow butter
1/2 cup of fresh milk
1/2 cup of yoghurt
1 tsp natural vanilla
1 large bar of chocolate cut in large pieces

Recipe:
1)Beat the butter,with the (Κ) in your mixer, min. 5 min. in high speed , then add the sugar gradually to incorporate.
3)We add the eggs in the mixer one by one and keep beating.
4)We turn the mixer in medium speed and add the milk and yoghurt, then we lower the mixer to the lowest speed and add the flour and beat until incorporated.
5)We add the vanilla and keep beating for another minute.
6)We cut the chocolate in large pieces and after I butter the cake pun and also dust it with some flour and pour the dough in the cake pan, and sink the chocolate pieces in.
In a preheated oven in 180 grad Celsious we bake our cake for about 60 min. or until we dip a knife in the cake and comes out almost dry, we make this test in the last 10 min. of the baking time. Be careful, don;t open the oven door before the first 40 min of baking time. After baking I leave my baking pan on a wooden counter to cool down and after 15 min we turn it upside down with a help of a plate on a rack to cool down evenly. Finally, I cover it and preserve it in room temperature for at least 4 days.
Βon appétit!

Panini al latte πριν το φούρνο και μετά

image
image
image
με γλάσο…
image
με γλάσο
Συνταγή:
330γρ. γάλα πλήρες
80γρ. ζάχαρη
8γρ. μαγιά ξερή
1 πρέζα αλάτι

1 αυγό(μπορείτε να μη βάλετε αυγό και να αφαιρέσετε όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε το ζυμάρι μόλις που δε θα κολλάει στα χέρια σας)
50γρ. βούτυρο αγελαδινό
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τη μαγιά την αφήνουμε να φουσκώσει με 2 κ σ. ζάχαρη και λίγο γάλα για 5′.Όλα τα υλικά μας είναι σε θερμοκρασία δωματίου.Όταν χωρίσουμε το ζυμάρι, αφού το αφήσουμε σκεπασμένο να φουσκώσει σε ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπολ gια 2 ώρες, το χωρίζουμε σε ίσα μπαλάκια-μου βγήκαν 19-,τα οποία τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για μισή ώρα, όσπου να γίνουν διπλάσια, αφού τα αλοίψουμε πρώτα με γάλα πλήρες με ένα πινέλο ή με το χέρι μας απαλά αν δεν έχουμε πινέλο.
Τα ψήνουμε για 16 λεπτά στους 220 βαθμούς κελισίου σε φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω(τα νούμερα παίζουν ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου σας) και αφού κρυώσουν τα περιχύνουμε με ένα μείγμα άχνης ζάχαρης, γάλατος και φυσική γεύση βανίλιας,όσο πηχτό το επιθυμούμε.
Καλή σας όρεξη!

Cupcakes βανίλια πορτοκάλι

image
image
image

for cup cakes use the basic cake recipe below, baking the dough in the specialized cup cake pan (in parchment paper) in a preheated oven in 180 grad Celsius for 20-25 min. or depending on the power of your oven

https://www.ev-cooking.gr/%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%BA-%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B9/

Ψωμάκια για πρωινό

image
image
Recipe:
Ingredients:
250 grams. all purpose flour, 8 grams. dry yeast, 1 pinch of salt, 1 Tbsp extra virgin olive oil and as much water so that the dough is soft and fluffy and does not stick on our hands while kneading. Add 1 – 2 pinches of dried herbs (oregano, thyme, rosemary or 1 tsp linseed or anything else you wish).
Let the dough rise in a bowl covered with a towel for at least one hour, then we knead again and form individual rolls (see photo) and let them rise in a pan with parchment paper on it,for another hour also covered. Then bake them in a preheated oven at 200 degrees Celsius not fan(air),but the regular way in the lower rack for 20 minutes (time depends on the strength of our oven, to understand that the buns are ready make a hole with a knife in the middle and if it comes out dry, it is ready.)
Bon appetit!

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα με μακαρόνια και τυρί

image image Μείγμα για κοτόπουλο πριν το ψήσιμο: Ανακατεύω 1 κ.σ. μέλι με 2 κ.σ. μουστάρδα και μετά βάζω 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένο, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γλ. κάρυ, 1 κ.γλ. πάπρικα μη καυτερή, 1 κ.γλ. βαλσάμικο ξύδι, ανακατεύω τα υλικά και αλοίφω το κοτόπουλο. Απλώνω σε ένα ταψί μια λαδόκολλα, ειδική για ψήσιμο φαγητών στο φούρνο και κατόπιν, σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνω 1,5 κιλό κοτόπουλο για 2 ώρες στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε αντιστάσεις πάνω κάτω.(Ο χρόνος και η θερμοκρασία κυμαίνονται ανάλογα με την ισχύ του φούρνου μας).

Καλή σας όρεξη!

Πρασοτυρόπιτα

image
image
image
image
Το ζυμάρι του φύλλου για την πίτα είναι όπως στη συνταγή μου “κρεατόπιτα με μαντζουράνα” και για τη γέμιση μαραίνω το πράσο μαζί με ξερό κρεμμύδι σε ένα τηγανάκι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτω τυρί φέτα τριμμένη σε μεγάλα κομμάτια και ένα αυγό χτυπημένο.
Καλή σας όρεξη!

 

Ψωμάκια ατομικά

image
image
Υλικά:
Σε 250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις βάζουμε μισό φακελάκι ξηρή μαγιά, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ. σ. ελαιόλαδο και όσο νερό πάρει ώστε η ζύμη να είναι αφράτη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σκεπασμένο σε ένα μπολ με μια πετσέτα και αφού το ξαναζυμώνουμε για να φύγει ο αέρας το χωρίζουμε σε ατομίκές μερίδες τις οποίες τις βάζουμε σε φορμάκια αντικολλητικά για cup cakes και τα τοποθετούμε σε ειδικά ταψάκια με εσοχές για τις φορμίτσες μας. Αν δεν έχουμε ταψάκι ειδικό, βάζουμε τις φορμίτσες σε απλό ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελισίου σε αντιστάσεις πάνω κάτω για 20 λεπτά(ο χρόνος παίζει ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας,για να καταλάβουμε ότι τα ψωμάκια έγιναν τα τρυπάμε με ένα μαχαιράκι στη μέση και ως κάτω και πρέπει να βγαίνει στεγνό.)
Καλή σας όρεξη!

Τοστ αυγόφετας

image
image
Αν επιθύμησες να φας αυγόφετα και θες όμως ταυτόχρονα να αποφύγεις τις περιτές θερμίδες, αντί να τηγανίσεις το τοστάκι σου, μπορείς να το ψήσεις στην τοστιέρα σου για 5 περίπου λεπτά (ανάλογα με τη δύναμη που έχει).

Παρασκευή:

Βάζεις μέσα στο τοστ κασέρι και γαλοπούλα και έπειτα το βουτάς σε κουρκούτι από λίγο γάλα,1 αυγό και λάδι (χτυπημένα). Αφού ρουφήξει το τοστάκι τα υγρά του μείγματος το ψήνουμε στην τοστιέρα χωρίς να τη λαδώσουμε και καλή όρεξη;)

Κρεατόπιτα με μαντζουράνα

image
image
image
image
image
image
image
image
Υλικά για τη γέμιση:
1/2 κιλό κρέας μοσχαρίσιο κομμένο σε μικρά κομματάκια
λίγη φρέσκια μαντζουράνα
1 φλυτζανάκι του καφέ ρίζι
1/2 φύτζάνι λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Υλικά για το ζυμάρι:
1 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι λάδι
2 κ. σ. ξύδι
1 πρέζα αλάτι
νερό όσο πάρει ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας
Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε όταν βουλιάζουμε το ζυμάρι με το δάχτυλό μας να ανασηκώνεται ελαφρά.
Κατόπιν ξαναζυμώνουμε το ζυμάρι και το κόβουμε σε 6 ή 8 ίσα κομμάτια για να τα βάλουμε σε λαδομένο ταψί τα 3 κάτω και τα τέσσερα πάνω από τη ζύμη.
Για να μην τρυπάει το ζυμάρι μας όταν το ανοίγουμε και να καταφέρουμε να το ανοίξουμε πολύ λεπτό βάζουμε πολύ αλεύρι σκορπισμένο πάνω και κάτω από το ζυμάρι μας καθ΄όλη τη διάρκεια του ανοίγματος φύλου.
Η γέμιση αφού κρυώσει λίγο την τοποθετούμε στη μέση και τη σκεπάζουμε με τα φύλλα του ζυμαριού από πάνω.Ανάμεσα σε κάθε φύλλο προσθετουμε λίγο ελαιόλαδο.
Και στο τελευταίο φύλλο σκορπάμε λίγο νεράκι και λάδι για να γίνει σκληρή η κρούστα του.
Καλή σας όρεξη!

Αφράτα μπαστουνάκια με λιναρόσπορο(πλούσια πηγή φυτικών ω3 και λίγων ω6 λιπαρών οξέων)

image
image

Συνταγή:

Σε 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ρίχνουμε 1 φακελάκι μαγιάς, 2 κ. σ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα αλάτι, λιναρόσπορο ολόκληρο 2 κ. σ. κοφτές και νερό όσο πάρει ώστε να γίνει η ζύμη πολύ μαλακή και αφράτη χωρίς να κολλάει στα χέρια και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει σκεπασμένο για τουλάχιστον 1 ώρα. Κατόπιν, κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια μικρότερα και πλάθουμε σε ισομεγέθη μπααστουνάκια τα οποία έχουμε υπόψιν ότι στο φούρνο θα φουσκώσουν κι άλλο απότε βάζουμε το ένα σε απόσταση από το άλλο σε ταψί που έχουμε απλώσει μία λαδόκολλα. Τέλος, σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω στη μεσαία σχάρα στους 200 βαθμούς ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου (ανάλογα τη δύναμη που έχει ο φούρνος μας) και καλή σας όρεξη! (ο λιναρόσπορος μαλακώνει πιο πολύ τη ζύμη κατά το ψήσιμο και δίνει μια αίσθηση βουτύρου στη γεύση και στην αίσθηση )

Σημείωση: Ο λιναρόσπορος έχει πολλά θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά δεν πρέπει να γίνεται και υπερκατανάλωσή του, όπως άλλωστε και με όλα τα τρόφιμα.

Ψάρι διαιτητικό στη λαδόκολλα

image

Συνταγή για 2 άτομα:

Αγοράζουμε- κατά προτίμηση από ψαρά που εμπστευόμαστε- δύο φρέσκα, νωπά ψάρια (λαβράκι/τσιπούρα) και καθαρίζουμε με μαχαιράκι κοφτερό τα λέπια του ψαριού με τα δόντια του μαχαιριού σε φορά αντίθετη. Κατόπιν απομακρύνουμε από την σχισμή που μας άνοιξε ο χασάπης όσα περισσότερα εντόσθια μπορούμε κόκκινου σκούρου χρώματος. Για να καταλάβουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο, κοιτάμε αν τα βράγχια έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και όχι γκρι ή άλλο χρώμα και το μάτι ότι είναι καθαρό μαύρο και όχι θολό. Επίσης το σώμα του ψαριού θα πρέπει να είναι σχετικά σκληρό. Και το πτερίγιο του ψαριού είναι συνήθως σηκωμένο μετά το ψήσιμο όταν είναι φρέσκο το ψάρι μας.

Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα και πάνω στη λαδόκολλα τοποθετούμε τα ψάρια ,τα αλατοπιπερώνουμε (κατά προτίμηση με χονδρό αλάτι θαλασσινό και βάζουμε σε κάθε ψάρι σε όλο το μήκος του μια κουτ. της σούπσς λάδι. Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε κάθε πλευρά για είκοσι λεπτά τουλάχιστον στους 190 βαθμούς (πάνω κάτω) και κατόπιν για ένα ακόμα δεκάλεπτο βάζουμε το πρόγραμμα για γκριλ στο φούρνο μας.(οι χρόνοι ψησίματος ποικίλουν από το βάρος του ψαριού και από την ένταση του φούρνου σας, οπότε από μόνοι σας καθορίζετε τους χρόνους ψησίματος που ενδύκνυνται για κάθε συνταγή)

Το ψάρι μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια σαλάτα της αρεσκίας σας. Αν πρόκειται βέβαια για παιδιά, και στο ψάρι και στη σαλάτα προσθέτουμε παραπάνω λάδι:) Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και μαϊντανό και λεμόνι πάνω στο φρασκοψημένο ψάρι μας.

Καλή σας όρεξη!

 

Πίτσα

image
image
image
image

Συνταγή:

Σε 3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, βάζω ένα φακελάκι μαγιά, 1 πρέζα αλάτι,1 φλυτζάνι γάλα πλήρες, 2 κ. σ. ελαιόλαδο και νερό όσο πάρει ώστε η ζύμη να γίνει πολύ μαλακή και αφράτη αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για πάνω από μία ώρα σε θερμοκρασία όχι πάνω από 50 βαθμούς του φούρνου σκεπασμένο ή δίπλα στο καλοριφέρ πάλι σκεπασμένο, το ξαναζυμώνω αφού φουσκώσει και μετά σε λαδωμένο ταψί απλώνω το ζυμάρι με το χέρι(αν έχει φουσκώσει/ξεκουραστεί καλά απλώνει με ευκολία) κατά μήκος όλης της βάσης του ταψιού και ρίχνουμε από πάνω σάλτσα ντομάτας, γαλοπούλα από πάνω, κασέρι γκούντα να καλύπτει τη γαλοπούλα για να μην καεί με το ψήσιμο, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, επάνω για να γίνει πιο πικάντικη η πίτσα μας μπορούμε να ρίξουμε μετσοβόνε και σαλάμι αέρος ή ένα άλλο λιπαρό αλλαντικό για να μην καεί με τη δύναμη του φούρνου. Ψήνουμε την πίτσα μας για μισή ώρα τουλάχιστον στους 200-220 βαθμούς κελισίου σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις πάνω κάτω, ανάλογα με το πάχος του ζυμαριού και καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει η πίτσα όταν βλέπουμε ροδοψημένο το ζυμάρι από πάνω και όταν το σηκώσουμε με μαχαιράκι να δούμε ότι έχει πάρει λίγο χρώμα και το κάτω μέρος της πίτσας.

Καλή σας όρεξη!