Εδώ και 2-3 βδομάδες πήρα πολύ συνειδητά το θέμα της διατροφής, οι θερμές μέρες του καλοκαιριού συνετέλεσαν σε αυτήν την απόφαση και ευτυχώς οι ενδείξεις της ζυγαριάς με αποζημιώνουν. Δεν είναι ότι δεν κάνω ατασθαλίες, αλλά οι στιγμές συνειδητής διατροφής είναι σαφώς περισσότερες. Κάποιες ιδέες λοιπόν που με κάνουν περήφανη για το διατροφολόγιό μου ακολουθούν.
Η πρώτη πρότασή μου είναι τα μανιτάρια Shiitake με πουρέ πατάτας, στη Θεσσαλονίκη βρήκα έναν προμηθευτή μόνο με ποιοτικά Shiitake, και ευτυχώς βρίσκει κανείς και υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι. Τα καλά της πόλης. Η συνταγή: Πλένουμε τα μανιτάρια ένα ένα κάτω από το τρεχούμενο νερό για να φύγει τυχόν χώμα από τα μανιτάρια μας και τα μεγάλα μανιτάρια τα κόβουμε στη μέση έτσι ώστε να ψηθούν όλα ταυτόχρονα. Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα μανιτάρια, 2 σκελίδες σκόρδο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, νερό, ρίγανη, δενδρολίβανο, θαλασσινό αλάτι, πιπέρι και τα μαγειρεύουμε για ένα εικοσάλεπτο ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Για τον πουρέ πατάτας, καθαρίζουμε τη φλούδα από τις πατάτες μας, ξεπλένουμε τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό, τις κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια και τις βράζουμε για 15 λεπτά τουλάχιστον ή μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν τις κάνουμε πουρέ με τη βοήθεια ενός beamer ή ενός μεγάλου πιρουνιού. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν προσέθεσα στον πουρέ για το λόγο ότι είχα χρησιμοποιήσει στα μανιτάρια.
Η δεύτερη πρότασή μου είναι αλιεύματα εποχής, στην αγορά του παραθαλάσσιου χωριού που περάσαμε το Σαββατοκύριακο βρήκαμε σκουμπριά, τα οποία είναι ψάρια εποχής και προφανώς τα επιλέξαμε. Ψήσαμε τα σκουμπριά στη σχάρα αφού τα αλείψαμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα αλατίσαμε. Ήμασταν τυχεροί και μας τα καθάρισε ο ψαράς μας και εμείς απλά τα ξεπλύναμε για να φύγουν τυχόν υπολείμματα λεπιών και επιμελώς ξεπλύναμε επίσης τη σχισμή που ήταν τα εντόσθια, τα οποία τα απομάκρυνε ο ψαράς μας επίσης.
Τα σερβίραμε με λαδολέμονο και τα απολαύσαμε. Τα σκουμπριά που περισσεύουν μπορούμε να τα σερβίρουμε σε γαρνιτούρα από ζυμαρικά της επιλογής μας αφού απομακρύνουμε προσεκτικά τα κόκκαλα των ψαριών μαζί με μία σάλτσα που μου έμαθε μια Ιταλίδα στις διακοπές μας στο Πήλιο: Μαγειρεύομαι τριμμένη τομάτα με ελιές, σκελίδες σκόρδου, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη, θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι. Ταιριάζει πολύ και δίνει την απαραίτητη υγρασία στο πιάτο μας.
Μια ακόμα επιλογή γεύματος σε συνδυασμό με σαλάτα εποχής και ψωμάκι ολικής για το ζουμάκι είναι τα μύδια σαχανάκι, αγαπημένο πιάτο των Θεσσαλονικιών:
Ένα πιάτο γεμιστά (τομάτες-πιπεριές) με κιμά και ρύζι και λευκό κατσικίσιο τυρί για συνοδεία είναι άλλο ένα φαγητό του καλοκαιριού που είναι σχετικά ελαφρύ, θρεπτικό και νόστιμο:
Σαλάτα εποχής με γλυστρίδα, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μυλόξυδο, ελληνική ρίγανη και θαλασσινό αλάτι για συνοδευτικό των γευμάτων.
Τζατζίκι, συνδυάζει προβιοτικά-το γιαούρτι- με πρεβιοτικά-σκόρδο-
Στην παραπάνω φωτογραφία τα εποχιακά λαχανικά πριν το ψήσιμο και ακολουθεί το μετά:
Στην παραπάνω φωτογραφία, λαχανικά εποχής πριν μπουν στο φούρνο για ψήσιμο. Παντζάρι, καρότο, κολοκυθάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, καθαρισμένα με τον τρόπο που χρειάζεται το καθένα και ξεπλυμένα επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τα ψημένα λαχανικά μας σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, έτοιμα για κατανάλωση.
Το απόγευμα για να δροσιστούμε και να μην καταφύγουμε στην επιλογή του γλυκού διαλέγουμε ένα από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα. Κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνα, καρπούζι, πεπόνι, κλπ. οι επιλογές πολλές.
Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες ιδέες για τα μαγειρέματά σας εν μέσω θέρους. Αυτές σίγουρα δεν εξαντλούν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής του καθενός που είναι εξατομικευμένο και εκτείνεται σε πολλές ακόμα κατηγορίες τροφίμων πέρα από τα προαναφερθέντα, πχ λαδερά και όσπρια.
Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι!