(πριν το ψήσιμο) (μετά το ψήσιμο) (μετά το ψήσιμο περιχυμένα με σιρόπι από γλυκό δαμάσκηνο) (βασιλικό γλάσο σε προεργασία)
(βασιλικό γλάσο αρωματισμένο με χυμό λεμόνι και φυτική βανίλια σε υγρή μορφή και προαιρετικά χρωματισμένο με μία πρέζα κουρκουμά σε σκόνη,χρησιμοποιείται την ίδια στιγμή που γίνεται αλλιώς αλοιώνεται η σύσταση και ο χρωματισμός του κάνει νερά,αφού στερεοποιηθεί πάνω στο ταρτάκι/δεν αλοιώνεται για 2-3 μέρες μέχρι να καταναλωθεί και διατηρείται στο ψυγείο)
Συνταγή για βάση από ταρτάκι (ίδια με τα μπισκότα βουτύρου):
250 γραμ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
210 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 βιολογικό αυγό
1/2 κ γλ. άρωμα βανίλιας φυσικό για ζαχαροπλαστική χρήση
300 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Βάζω τα υλικά στο μίξερ σταδιακά (στο σύρμα-βλέπε φωτογραφία) στη μέγιστη ταχύτητα με τη σειρά που τα έχω γράψει. Όταν έρθει η σειρά του αλευριού λειτουργώ το μίξερ στο 1( τη χαμηλότερη ταχύτητα) και μόλις ανακατευτούν τα υλικά κλείνω το μίξερ. Απομακρύνω τον κουβά του, τον τοποθετώ στον πάγκο εργασίας μου και ζυμώνω τα υλικά με το χέρι με μαλακές κινήσεις, για να μη βγουν τα μπισκότα μου σκληρά.
Στη συνέχεια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε αντιστάσεις πάνω κάτω, ψήνω τα ταρτάκια μου στο ταψί (αφού τα έχω τοποθετήσει πρώτα σε χαρτάκια ειδικής λαδόκολλας για ψήσιμο στο φούρνο-βλέπε φωτογραφία) και τα ψήνω για 15 λεπτά(το μικρό μέγεθος) στη μεσαία σχάρα του φούρνου μου μέχρι να πάρουν ένα πολύ ελαφρύ χρώμα.(ή ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μου)
Συνταγή για βασιλικό γλάσο(με τη σειρά που τα γράφω τα οποθετώ στο μίξερ,το οποίο το έχω βάλει στη μεσαία ταχύτητα):
2 ασπράδια αυγών μικρών βιολογικών με μία πρέζα αλάτι(τα χτυπάω στο μίξερ ή με αυγοδάρτη ,αλλά όχι τόσο ώστε να γίνουν μαρέγκα, ίσα ίσα να αρχίσουν να ασπρίζουν λίγο)
1/2 χυμό μεγάλου λεμονιού χωρίς τα κουκούτσια
400 γραμ. ζάχαρη άχνη,δεν είναι απαρασίτητο να την κοσκινίσουμε
1/2 κουταλάκι φυτική βανίλια σε υγρή μορφή
Προσοχή, για λόγους υγείας,το βασιλικό γλάσο, καλύτερα να μην καταναλώνεται από εγγύους και μικρά παιδιά για τον κίνδυνο της σαλμονέλας,αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τα ωμά αυγά μας είναι ασφαλή για φάγωμα.
Βάζουμε όσο βασιλικό γλάσο επιθυμούμε πάνω στα ταρτάκια μας αφού κρυώσουν και καλή μας όρεξη!
(Όσα ταρτάκια δεν καταναλωθούν διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες)
η φωτογραφία με τα ταρτάκια στολισμένα με βασιλικό γλάσο αύριο