Σπιτική πίτσα, το βραδινό μας, συνδυασμένη με σαλάτα εποχής

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το ζυμάρι που ωρίμασε και στο ψυγείο για ένα βράδυ -πέρα από τον αρχικό χρόνο φουσκώματος- και έξτρα 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν το άπλωμα στο ταψί και κατόπιν το ψήσιμο.

Συνταγή / εκτέλεση:

Σε ένα ανοξείδωτο σκεύος κουζίνας αφήνουμε 8g ξηρής μαγιάς και 1 κ.σ. καστανής ζάχαρης να ενεργήσουν μαζί με λίγο χλιαρό νερό (40°C). Σε ένα δεκάλεπτο και εφόσον έχει αρχίσει να φουσκώνει το διάλυμά μας προσθέτουμε 300g αλεύρι γ.ο.χ. (Πρωτείνης 13%) και θαλασσινό αλάτι, το οποίο βοηθάει στο να δημιουργηθεί ένα σταθερό δίκτυο γλουτένης, συμβάλλοντας θετικά στη δομή της πίτσας μας. Προσθέτουμε όσο νερό -σε θερμοκρασία δωματίου- χρειαστεί και λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να αποχτήσει υγρασία το ζυμάρι μας. Σταματάμε την εισροή νερού πριν αρχίσει να κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Μετά από 5 λεπτά ζυμώματος σκεπάζουμε με μία ζελατίνη το σκεύος μας και αφήνουμε να φουσκώσει το ζυμαράκι μας, το οποίο το έχουμε διαμορφώσει σε στρόγγυλο σχήμα. Σε 30-45 λεπτά έχει διπλασιαστεί η ζύμη μας. Τη χωρίζουμε στη μέση και αφού έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 200°C τοποθετούμε μία λαδόκολλα ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί ή πυρέξ και ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας με κινήσεις από μέσα προς τα έξω το ζυμάρι μας προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μια στρόγγυλη βάση πίτσας, με το ίδιο πάχος ζυμαριού σε όλο το μήκος της, για να μπορέσει να ψηθεί ομοιόμορφα. Ακολουθεί φωτογραφία της πίτσας πριν μπει στο φούρνο:

Προσθέτουμε με την ακόλουθει σειρά: τριμμένη τομάτα ή πελτέ τομάτας, μείγμα τυριών που επιθυμούμε, προσωπικά έβαλα κατσικίσιο λευκό τυρί και ΠΟΠ κασέρι Θεσσαλονίκης, αλλαντικά αν το επιθυμούμε -δεν πρόσθεσα-, λεπτοκομμένες πιπεριές, κρεμμύδι γλασαρισμένο, ελιές, σκόνη σκόρδου, ελληνική ρίγανη και ότι άλλο επιθυμούμε.

Ψήνουμε την πίτσα μας για 15-20 λεπτά της ώρας ή ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας.

Σερβίρουμε ένα κομμάτι πίτσα με σαλάτα εποχής για το βραδινό μας και αφού δείξουμε αυτοσυγκράτηση περισσεύει και για πρωινό.

Το υπόλοιπο ζυμάρι το συντηρώ στο ψυγείο σκεπασμένο μέχρι το επόμενο πρωί, το οποίο αφού το αφήσω στον πάγκο της κουζίνας για μία ώρα το ανοίγω με τον ίδιο τρόπο και το διαμορφώνω στην επόμενη πίτσα της αρεσκείας μου.

Καλά μαγειρέματα σε όλους!

Την καλημέρα μου!