Ντολμαδάκια

20140509-234715.jpg
image
image
image
image

Συνταγή:
1 βαζάκι τρυφερά αμπελόφυλλα(προσέχουμε να μην έχει χημικά συντηρητικά), αν δεν είναι τρυφερά τα βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε ζεματιστό νερό
2 φλυτζάνια ρύζι νυχάκι
2-3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια
θαλασσινό αλάτι
μαύρο πιπέρι
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 3-4 φλυτζάνια
Σε ένα μεγάλο σκέυος βάζω το 1 φλυτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και όλα τα υπόλοιπα υλικά μου με την ακόλουθη σειρά: κρεμμύδι ξερό, κρεμμύδι φρέσκο, αλάτι, πιπέρι, ρύζι,μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, νερό 1 φλυτζάνι. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση και τα αποσύρω από το αναμμένο μάτι της κουζίνας. Αφού κρυώσουν αρχίζω να βάζω τη γέμιση μέσα σε κάθε αμπελόφυλλο ,όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Οι ίνες των αμπελόφυλλων είναι από τη μέσα μεριά που βάζω τη γέμιση, δηλαδή αφού τυλιχτεί το ντολμαδάκι δε φαίνονται. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή σε μια χύτρα τοποθετώ αμπελόφυλλα μία στρώση στον πάτο αφού βάλω λίγο λάδι και τοποθετώ τα ντολμαδάκια πολύ κοντά το ένα στο άλλο και κάνω πολλές στρώσεις.Τα περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό λεμονιού μέχρι να σκεπαστούν και βάζω από πάνω τους ένα πιάτο από υλικό που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε χαμηλή με μέτρια θερμοκρασία τα σιγοβράζω και σε 30-40 λεπτά ελέγχω αν έχει γίνει το ρύζι και τα αποσύρω από τη φωτιά. Τα σερβίρω και τα συνοδεύω με στραγγιστό γιαούρτι.
Καλή σας όρεξη!