Μελομακάρονα

DSCN1547 DSCN1556 DSCN1567


Υλικά:
2 κούπες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη μαύρη
¾ της κούπας χυμό πορτοκάλι
¼ της κούπας κονιάκ
ξύσμα πορτοκάλι( ακέρωτο) 2 κουτ. του γλυκού
800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. του γλυκού baking powder
1 κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρικής
Για το σιρόπι:
2 μέρη νερό, 2 μέλι, 2 μαύρη ζάχαρη
φλούδα πορτοκαλιού ακέρωτη
2 στικ κανέλας
Εκτέλεση:
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ, και σταματάμε να προσθέτουμε αλεύρι όταν η ζύμη μας γίνει ομοιογενής και κολλήσει πάνω στο σύρμα του μίξερ ή αν δε δουλεύουμε με μίξερ, όταν σταματήσει να κολλάει στα χέρια μας.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη ζαχαροπλαστικής και κουπάτ διαμορφώνουμε τα μελομακάρονά μας στο σχήμα που επιθυμούμε. Στρώνουμε σε ένα ταψί ρηχό λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα μελομακάρονά μας, όλα πρέπει να είναι του ίδιου μέγαθους για να ψηθούν ομοιόμορφα. Στο μέγεθος ενός μέτριου μέγαθους κουπάτ το ψήσιμο διαρκεί 14 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στος 200 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Με το που βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο τα ρίχνουμε μεσα στο ζεστό μας σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και τα απομακρύνουμε. Το σιρόπι μας το έχουμε βράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας σταδιακά για 7 λεπτά τουλάχιστον, για να γίνει παχύρευστο.
Στολίζουμε τα μελομακάρονά μας σε μια πιατέλα και τρίβουμε από πάνω καθαρισμένα αμύγδαλα, λίγη κανέλα και λίγο γαρύφαλλο σε σκόνη.
Καλή σας όρεξη και καλές γιορτές!
Συνδυασμός με κρασί: Κυπριακή Comandaria ή παλαιωμένο Μοσχάτο της Σάμου.