Πλένουμε τα ώριμα σύκα μας και πετάμε αυτά που έχουν ξινίσει. Τα καθαρίζουμε από την εξωτερική φλούδα τους, εκτός αν είναι πολύ μαλακή. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με μαύρη ζάχαρη σκεπασμένα για να βγάλουν τα νερά τους. Ένα μισάωρο με τρία τέταρτα αρκεί. Έχουμε στείψει από πάνω τους και χυμό μισού λάιμ. Αφού βγουν τα νερά των σύκων μας, σε μέτρια φωτιά ανακατεύω τα σύκα μου ώστε να μην κολλήσουν, όποτε χρειαστεί, για ένα εικοσάλεπτο και η μαρμελάδα μου είναι έτοιμη! Το καταλαβαίνω όταν σύρω την ξύλινη κουτάλα μου στον πάτο της κατσαρόλας και αφήσει “διάδρομο”.
Δε χρειάζεται να βάλω τη μαρμελάδα μου σε απολυμασμένο και σφραγισμένο μπουκαλάκι με βιδωτό πώμα. Και πολύ ζάχαρη να μη βάλουμε στα φρούτα μας, πχ προσωπικά δεν τα καλύπτω τελείως, αντέχουν σε ένα μπολάκι για 2 βδομάδες στο ψυγείο, σκεπασμένο με ζελατίνη.
Καλή σας όρεξη !!!