Υλικά:
500 γραμμάρια αλέυρι σκληρό
μαγιά ξηρή 8 γραμμάρια
1 κ.γλ. μαχλέπι
1 κ.γλ. κακουλέ
250 ml γάλα
30 γραμμάρια βούτυρο πρόβειο
30 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
120 γραμμάρια ζάχαρη
ξύσμα από ένα βιολογικό λεμόνι( ακέρωτο)
2 αυγά και 1 ακόμη για το άλειμμα.
Εκτέλεση:
Βάζω στο μίξερ το αλέυρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ,το ξύσμα λεμονιού, τα αυγά. Κατόπιν, αφού έχω λιώσει το βούτυρο, το ανακατεύω μαζί με το γάλα και αφού κρυώσει (για να μην καεί η μαγιά) το μείγμα το ρίχνω στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά. Χρησιμοποιώ το εξάρτημα γάντζο στο μίξερ μου για το ανακάτεμα. Με το που τυλιχτεί όλη η ζύμη μου γύρω από το γάντζο ή όταν ξεκολλήσει όλη από τα τοιχώματα της λεκάνης του μίξερ, σημαίνει ότι η ζύμη μου έγινε. Την αφήνω να φουσκώσει στη λεκάνη του μίξερ μου σκεπασμένη για 2 ώρες (σχεδόν τριπλασιάζεται) και μετά την ξαναζυμώνω με το χέρι μου για να φύγει ο αέρας από μέσα της και αφου της δώσω τη μορφή μπάλας την τοποθετώ στο κέντρο ενός μεγάλου στογγυλού ταψιού ή πυρέξ που έχω λαδώσει και αλαευρώσει. Αφήνω το ζυμάρι μου άλλη μία ώρα να φουσκώσει και αλείφω τη βασιλόπιτά μου με το ωμό αυγό πριν το βάλω στον προθερμασμένο μου φούρνο. Ψήνω τη βασιλόπιτα για 50 λεπτά με 1 ώρα. Αφού τη βγάλω από το φούρνω την πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη, ζαχαρωτά ή την καλύπτω με γλάσο αφού κρυώσει ή ζαχαρόπαστα (βλέπε συνταγή στο site μου)
Καλή σας όρεξη!